You are currently viewing (KÖNYVRÉSZLET) Gyászreakció. A szakítás feldolgozásának folyamata

(KÖNYVRÉSZLET) Gyászreakció. A szakítás feldolgozásának folyamata

  • Post comments:0 Comments

Teljesen ki vagy készülve? Vörösre zokogtad a szemeid? Nem eszel, nem alszol és  rohamokban tör rád a görcsös érzés, hogy :Nem, nem akarom! ? Úgy érzed, nem bírod ki, mindjárt megőrülsz?Vagy, hogy belehalsz a bánatba?

Tudom, kicsit ijesztőnek tűnnek a tünetek, amiket a tested produkál és az a borzasztó nagy űr is, ami a lelkedben tátong most.

Azonban tudnod kell, hogy mindez egy szakítás után teljesen normális. Sőt, még ha ennél szélsőségesebb állapotban vagy, például hevesen ver a szíved, hőhullámok törnek rád, vagy reszketsz, remeg a tested, kapkodod a levegőt, hánysz vagy hányingered van, ez is belefér.

A szakítás nem más mint egy nagyfokú stressz, és a szervezeted úgy is reagál rá. Ezek a tünetek általában néhány napig tartanak, aztán, ahogy az agyad felfogja, hogy mi történt, a durva testi tünetek csillapodnak. Persze a sírás, a szomorúság, még sokáig, akár hetekig is megmaradhatnak.

Bérmennyire is rossz érzés, tudnod kell, hogy ezt nem lehet megspórolni, vagyis ezen át kell menni és kész. Mert azonnal nem tudsz rajta változtatni, így érdemesebb kicsit beleengedniu magad és lemenni a mélyére. Hallgasd a kedvenc zenéiteket, sírd össze a párnáját, olvass szerelmes verseket, írd ki magadból a gondolataid(de ne add oda neki!!!) Adhatsz magadnak időt a szomorkodásra, egy-két hétig semmi nem történik, ha nem mész el a bulikba, a baráti találkozókra, edzésre, ha úgy érzed, most nincs kedved hozzá. A fontos, hogy próbálj meg türelmes lenni magadhoz, ne kapkodj és tudd, ez az érzés elmúlik. Még akkor is, ha nem akarod visszaszerezni, ha pedig vissza akarod, akor pláne!

Az első fordulópont

A harmadik hét. Ennyi idő kell ahhoz, hogy az agyad felfogja, hogy mi történt és megszűnjön a tagadás belül. Az agyad elkezdi elfogadni a helyzetet, hogy a szakítás megtörtént. Bár még nagyon fáj, az őrület, a stresszre adott fizikai reakció csillapodik.

Második fordulópont

A hatodik hét. A szakítástól számítva nagyjából hat hét kell, hogy elteljen ahhoz, hogy az agyad elfogadja a helyzetet és alkalmazkodni kezdjen az új körülményekhez. Innentől a fájdalom jelentősen csökken.

Harmadik fordulópont

Harmadik hónap. Aki gyorsan túljut a szakításon, mert például nem volt annyira jelentős a kapcsolat, vagy épp csak az elején történt a szakítás, annak ilyenkor fordul meg általában a szívében az új kapcsolat lehetősége először. Ilyenkorra már feldolgozza az elhagyatásból adódó megalázó érzéseket és a félelmet, hogy ő senkinek nem kell ezek után.

Negyedik fordulópont

Nyolcadik-kilencedik hónap. Egy hosszú kapcsolat, nagy szerelem elvesztése után az első háromnegyed év a legnehezebb. Mert végig kel élni az első baráti, családi összejöveteleket, az első karácsonyt, szülinapot, évfordulót nélküle. A gyász hivatalos ideje is ennyi. Ez nem azt jeelnti, hogy nem tarthat tovább a szomorúság, vagy a nosztalgiázás. Általában addig az előző kedvesre gondolunk,amíg meg nem érkezik az életünkbe a következő. Kilenc hónap elteltével azonban a fájdalom már nagyrészt megszűnik, és az emlékek kezdenek valódi emlékekké válni.  Vagy elérkezik a kiüresedés, vagyis tisztán látjuk, hogy ez mégse volt nagy szerelem, nem is voltunk benne igazán boldogok, esetleg mi is gondolkodtunk a szakításon már.  Az erős kötődés lassan megszűnik.

 

Persze nem muszáj idáig eljutni. Főleg, ha úgy érzed, az exed az igazi! Akkor szerezd vissza!Segítek!

Vélemény, hozzászólás?