You are currently viewing Túlságosan rápörögtél valakire? Nagy hiba! Így kerüld el!

Túlságosan rápörögtél valakire? Nagy hiba! Így kerüld el!

  • Post comments:0 Comments

Egyik ismerősöm, Ági, évek óta panaszkodik a házasságára. A férje valószínű csalja, bár ezt sosem sikerült rábizonyítania, az viszont egyértelmű, hogy a férfi valakivel tényleg folyamatosan csetel. Romantika, kedvesség, izgalom nulla, szex épphogy, bántás viszont bőven jut neki a férjétől. Kövér vagy, ne vedd fel ezt a ruhát, ráncos a bőröd, lapos a feneked, nem jót főztél, és sorolhatnám, ezeket napi szinten kapja. Ági kitartott mellette, nem akarta megcsalni, sem elhagyni. De sokszor beszélt arról, hogy milyen szívesen megbosszulná mindezt. Hogy milyen jó lenne, ha ő is csetelhetne valakivel, és a férje ezt észrevenné.

Úgy alakult, hogy februárban Ági új munkahelyre került, ahol elkezdte őt nézegetni egy jóképű fickó. Ági először azt hitte, azért nézi csak, mert nevetségesnek találja rajta a szűk ruhát, de a fickó, nevezzük Péternek, annyira bámulta minden lehetséges alkalommal, hogy végül leesett neki: tetszik a férfinak. Hatalmas izgalom lett Ágin úrrá, pedig Péter nem is volt az esete. De odavolt, hogy végre ő is mesélhet, és így is tett: egyre többször beszélt a titkos reggeli összenézésekről, hogy Péter az ebédszünetekben mindig rámosolyog, majd aztán rá is köszönt. Ági szabad gondolati kapacitását kezdte kitölteni a férfi, előbb kiderítette, hogy hívják, aztán nagyobb nyomozást tartott, hogy megtalálja a facebookon, kiderítse, hogy nős, van egy lánya, a repülőmodellezés a hobbija és a repülőket hol és mikor repteti. Amikor a férfi váratlanul két napig nem ment dolgozni, Ági kétségbeesett, bejelölte facebookon, és rá is írt. A férfi visszajelölte, de nem válaszolt. Ekkor küldött neki egy matricát, amire több óra múlva a férfi is küldött egy matricát. Másnap Ági megint ráírt, és mikor a férfi nem válaszolt, megint írt. Aztán néha kicsit cseteltek, amit persze kb a nő kierőszakolt, de olyankor a férfi a munkahelyen fordult el, ha pedig a munkahelyen váltottak néhány szót, akkor napokig nem írt. Ági egyre többet foglalkozott vele. Már úgy látta, őket egymásnak teremtették, ez szerelem lesz, a férfi minden leírt szavát százszor elolvasta, és órákig elemezgette, és úgy érezte, a férfi tudatosan játszadozik vele, hogy az ujjai köré csavarja, és ő soha nem találkozott még ennyire vonzó férfival, aki ilyen tudatosan játszadozik vele, azért, hogy teljesen magába bolondítsa. A valóság persze nem ez volt: a férfinak tetszett Ági, de nem biztos, hogy magától tovább akart volna lépni ennél. Mivel azonban Ági szinte tálcán kínálta magát, előbb vonakodva elfogadta, de mivel Ági sokkal gyorsabb tempót diktált, és túl erőszakosan nyomult a férfi végül megunta és lelépett.  És fontos megjegyezni: egy olyan férfi, aki Áginak igazából nem is tetszett, csak a férjét szerette volna féltékennyé tenni.

Ismerős a szitu? Nyugi, ne legyen ciki beismerni, velem is előfordult. Épp ezért megtanultam, hogy ha jobban rápörögsz, mint a másik, annak tuti rossz vége lesz.

Egyrészt azért, mert

a) ilyenkor óhatatlanul gyorsítani akarod a tempót, ami a másiknak nem lesz kényelmes, és egy idő után lassítani akar, hogy a saját ritmusát elérje, a lassítás majd abban nyilvánul meg, hogy kevesebbszer jelentkezik,lemond egy-két találkozót, vagy csak nem reagál az üzenetekre, amitől te majd bepánikolsz, és kétségbeesésedben mindenféle hülyeséget csinálsz, amivel elűzöd a másikat.

b) kikészülsz azon, hogy még egy olyan ember is elhagy, aki nem is tetszett/nem is érdekelt igazán. Emiatt pedig még kevesebb önbizalmad lesz.

Tehát nagyon fontos, hogy ne pörögd túl a másikat, ne pörgesd bele magad olyan dologba, ami nincs, vagy még nincs.

Hogyan kerülheted el, hogy ebbe a hibába ess?

  1. A legelején vizsgáld meg, hogy az adott férfi/nő valójában mennyire érdekel, mennyire tetszik, milyennek látod, ezt írd le egy papírra és tedd el.
  2. Hagyj időt a reagálásra, magadnak is, neki is, minden téren.
  3. Rendszeresen vizsgáld meg, hogy az érzéseid/cselekedeteid mennyire van összhangban a másik cselekedeteivel. Vagyis ki hol tart.
  4. Amit a másik mondd vagy ír, úgy fogadd el, és úgy értelmezd, ahogy szó szerint vannak. Ne elemezgesd, ne próbáld meg megmagyarázni, hogy miért azt mondta, és főleg ne keress felmentéseket. Maradj az eredeti jelentésnél!
  5. Ha úgy érzed, kezdesz nagyon elszállni (elszakadni a valóságtól), vedd elő az elején megírt kis papírt, és olvasd el, hogy az elején mit gondoltál róla. Ez majd kicsit visszahúz a valóságba.

Vélemény, hozzászólás?